GeneralLatestNews

Cirkus Olympia På Ribban

Familjen Bengtsson satsa helhjärtat på att hålla cirkuskonsten vid liv i Sverige. Cirkusen startades 1985 och har sedan dess roat otaliga barn och vuxna runt om i Sverige. Grundaren Herbert Bengtsson som gick bort 2014 och sedan dess är det hustrun Henrika  som tillsammans med sonen Niklas med sambo Natascha samt dottern Jessica med sambo Viktor som driver verksamheten vidare 

– Varje år startar vi säsongen i början av april och avslutar i slutet av september berättar, Henrik Bengtsson. Vi har då hunnit med att spela drygt 200 föreställningar på 170 olika platser.

Cirkuskonst och att driva cirkus är något som typiskt är väldigt traditionsbundet och de flesta cirkusar har drivits vidare under många generationer. Men så är det inte i familjen Bengtssons fall, än!

– Jag träffade min man i mitten av 70-talet och både han och jag var verksamma inom helt andra typer av arbete och hade ingen som helst tradition eller erfarenhet av cirkusar. Några av hans kompisar bestämde sig för att söka jobb på en cirkus och lyckades slutligen locka över min man som ansvarig för verksamheten. 

När den cirkusen sedan lades ner Herbert fått blodad tand. Nu ville han starta en egen cirkus.

– Jag protesterade vilt, berättar Henrika, jag hotade till och med att lämna honom. Men som tur var stod han på sig.

1985 drog Cirkus Olympia ut på sin första turne. Tältet var hälften så stort som dagens och rymde 300 personer. Tre artistfamiljer, tre hästar och en bandspelare som svarade för musiken var hela sällskapet.

Idag har man närmare 40 anställda och tillsammans är det 30 fordon och 20 vagnar som bildar karavan när man beger sig till nästa skådeplats.

– Varje år är programmet helt nytt, det går inte att komma med gammal skåpmat, säger Henrika. Publiken kräver att vi har ett varierat och underhållande program. Artisterna kommer från hela världen och vi presenterar ett internationellt gångbart  program. Vi lever tillsammans som i en stor familj under hela turnétiden, varje dag lagar våra kockar mat till alla tre gånger om dagen.

Efter årets sista föreställning tar man sin tillflykt till sin gård i Halland. Där börjar arbetet med kommande års verksamhet direkt. Alla fordon och tekniskt material ska underhållas och lagas om något blivit trasigt. Turneplan ska göras upp, mark ska hyras och kontrakt med nya artister ska skrivas. På gården finns bland annat ett stort stall för djuren, en träningsmanege samt rasthagar.

– Det är ingen dans på rosor att driva cirkus slår Henrika Bengtsson fast. Det är hårt arbete, långa arbetsdagar och det dyker alltid upp saker som måste lösas! Men samtidigt är det väldigt roligt och verkligen en livsstil som vi nu är fast i. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *